Wyszukiwarka
gołąbki w sosie słodko-kwaśnym
- 1 kapusta włoska
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 kg mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- 50 ml przecieru pomidorowego
- 2 roztrzepane jajka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 100 g ryżu
Sos
- 800 g posiekanych pomidorów
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 cebule drobno posiekane
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- 5 łyżek brązowego cukru
- 120 g rodzynek
- 2 dni przed podaniem zamrozić kapustę. Rozmrożoną kapustę podzielić na liście wycinając twarde części.
- W małym garnku żeliwnym rozgrzać oliwę i smażyć przez 7 minut cebulę. Dodać czosnek, smażyć jeszcze przez minutę i odstawić do ostygnięcia.
- W misce wymieszać mięso, 1 łyżeczkę soli, pieprz, przecier pomidorowy, jajka, ryż, koperek i wystudzoną cebulę z czosnkiem.
- Nałożyć na każdy liść kapusty 1-2 łyżki farszu, zawinąć i odstawić
- W garnku żeliwnym połączyć składniki sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut
- Natłuścić duży garnek żeliwny, ułożyć w nim gołąbki i zalać sosem. Dolać wody tak, by przykrywała gołąbki. Piec pod przykryciem przez 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC