logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



gołąbki w sosie słodko-kwaśnym

garnek żeliwny garnki żeliwne gołąbki w sosie słodko-kwaśnym
  • 1 kapusta włoska
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 50 ml przecieru pomidorowego
  • 2 roztrzepane jajka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g ryżu

Sos

  • 800 g posiekanych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 cebule drobno posiekane
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 120 g rodzynek
  1. 2 dni przed podaniem zamrozić kapustę. Rozmrożoną kapustę podzielić na liście wycinając twarde części.
  2. W małym garnku żeliwnym rozgrzać oliwę i smażyć przez 7 minut cebulę. Dodać czosnek, smażyć jeszcze przez minutę i odstawić do ostygnięcia.
  3. W misce wymieszać mięso, 1 łyżeczkę soli, pieprz, przecier pomidorowy, jajka, ryż, koperek i wystudzoną cebulę z czosnkiem.
  4. Nałożyć na każdy liść kapusty 1-2 łyżki farszu, zawinąć i odstawić
  5. W garnku żeliwnym połączyć składniki sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut
  6. Natłuścić duży garnek żeliwny, ułożyć w nim gołąbki i zalać sosem. Dolać wody tak, by przykrywała gołąbki. Piec pod przykryciem przez 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC